Junohopp

Junohopp

tisdag 13 mars 2012

Ensamhetsträning

varning för långt inlägg som kanse inte är så spännande att läsa

Idun är ju världens bästa och trevligaste valp, men ensamhetsträningen går si sådär. Vi övar ofta med viss framgång men ibland kommer bakslag. Vi brukar filma när vi lämnar henne och det skär verkligen i hjärtat de gånger man tittar på filmen och hör henne yla. Men på samma sätt som jag blir ledsen och uppgiven vid misslyckande så blir jag sååå glad när det går bra. Det är svårt att veta vad som skiljer gångerna det går bra från de som går dåligt. Vi har i alla fall försökt lista ut vad som påverkar och inte.

Procedur innan vi går ut

  • om vi klär på oss mycket och tar lång tid på väg ut blir hon stressad och vill följa med vilket leder till mer frustration och gnällande när vi går
  • om vi bara tar inneskor och går ut är hon lugnare när vi går
Sysselsättning
  • Om hon har ett gott nytt ben märker hon ibland knappt att vi går eller kommer tillbaka
  • Om hon har ett ben kan hon vara sysselsatt och sedan lägga sig men ibland gör ben henne mer aktiv vilket gör att hon inte slappnar av
Vad vi har gjort innan
  • om hon är trött är det större chans att hon lägger sig men om hon är för trött och de andra punkterna inte leder till att hon lägger sig blir hon snarare grinigare och övertrött
  • om vi precis har varit ute med henne är hon inte så lugn som vi vill utan har större risk att vanka runt och bli orolig än om vi väntar ca 20 min.
Sällskap av annan hund
  • kan hjälpa ibland men inte alltid
  • Om en annan hund får gå ut och inte hon blir hon oroligare och piper mer
I och med skrivandet av listan inser jag nu att hennes förväntan kan vara nyckeln.
De gånger hon har förväntan på att få följa med går det sämre. Proceduren innan vi går ut är kopplad till om hon brukar få följa med eller inte. Om hon är sysselsatt med något är förväntan inte lika hög på att få följa med och hon hinner inte bygga upp den. Om hon nyligen gjort någon aktivitet är förväntan på att få göra något lägre. Om ingen annan hund följer med är förväntan på något kul lägre.

Hur kan vi då jobba på ensamheten utifrån denna vetskap? Dra ned förväntningarna genom att: 
  • Om vi måste fara bort under övningstiden, dra ned förväntningarna genom att ta på ytterkläderna i trapphuset.
  • Gå ut oftare utan att hon får följa med (som vi gjort innan men ännu mer) och göra det med ytterkläder.
  • Gå ut när hon har fokus på något annat- ge ett ben eller när hon sover eller leker med en annan hund.
  • Se till att hon är trött och inte uppvarvad när vi går
  • Om hon kommer ut i hallen när vi är på väg kan vi visa henne tillbaka in i vardagsrummet
  • Begränsa ytan hon är på, kanske redan innan vi går för att inte skapa förväntningar på att hon ska få följa med
  • Göra en rutin av lämnandet, kanske göra samma procedur varje gång hon ska bli lämnad
Vi gör ju redan många av dessa saker men kanske inte helt strukturerat och att skapa en trygg rutin har vi inte testat så mycket, förutom att två söndagar i rad vara borta en stund på kvällen samma tid vilket ledde till en förbättring hos Idun från gång ett till två.
Ett sätt att göra en rutin av lämnandet för att dra ned förväntningarna är att göra samma sak varje dag vid samma tid i ca 2 veckor för att när det fungerar försöka generalisera det. Om vi lämnar henne ensam kl 10-12 varje dag i två veckor borde förväntan på att följa med minska och det blir förutsägbart för henne. Om vi dessutom har samma rutin varje dag innan vi lämnar henne borde hon bli trygg i den rutinen. Tanken är också att om hon gnäller och ylar ska det inte leda till att vi kommer tillbaka utan om vi kommer tillbaka eller inte ska inte kopplas till hennes beteende, dvs att hon lägger sig behöver inte heller kopplas till att vi kommer.  Det vi dock får se upp med är att hon inte får bli för orolig de första dagarna vi lämnar henne, vi vill ju inte skapa en negativ förväntan inför nästa dag.

Så i morgon stiger vi upp, äter, går promenad och lämnar hundarna kl 10-12. Vi tar på kläder i trapphuset och ger henne ett ben innan vi går och avgränsar ytan till vardagsrumet. Sedan gör vi samma sak i minst 10 dagar, även lördag och söndag. Parallellt med detta fortsätter vi med att gå ut kortare stunder flera ggr om dagen 

Detta blev ett långt inlägg som kanske inte är så spännande för andra att läsa men medan jag skrev det klarnade bilden för mig och jag sparar det här för att kunna gå tillbaka till det och modifiera planen beroende på hur det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar